Jonge mantelzorgers

BEN JE 24 JAAR OF JONGER?

En heeft jouw broer, zus of een van je ouders extra hulp nodig? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Ryan uit Soest is ook een jonge mantelzorger. Lees zijn verhaal in het Digimagazine. Je vindt het magazine in de map onderaan deze pagina.

MANTELZORGCOMPLIMENT

De gemeente Soest heeft veel waardering voor wat je doet. Je kunt daarom een bioscoopbon aanvragen bij het steunpunt mantelzorg. Bel of app het steunpunt mantelzorg 06 – 113 61 202.

WIE HEEFT ER AANDACHT VOOR JOU?

Je hebt meer aan je hoofd dan andere jongeren. Je hebt zorgen over de zieke, je ontfermt je over de andere familieleden, doet extra taken. Het schiet er dan al snel bij in om samen met andere vrienden wat leuks te doen en genoeg tijd voor jezelf te hebben. Schaam je je wel eens voor je thuissituatie? Heb je er soms ook genoeg van?

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR

Wil je met iemand praten over je thuissituatie? Of ben je op zoek naar leuke activiteiten of een training? De mogelijkheden vind je in de Folder voor jonge mantelzorgers. Je vindt deze folder in de map onderaan deze pagina.

TIPS VOOR HULPVERLENERS

Ben jij huisarts?, docent?, hulp-of zorgverlener? En ken jij jonge mantelzorgers? Lees dan de folder '10 tips van jonge mantelzorgers voor professionals'. Je vindt deze folder in de map onderaan deze pagina. De tips zijn gegeven door de jonge mantelzorgers die zijn geinterviewd voor het afstudeeronderzoek naar de behoefte van jonge mantelzorgers. Later dit jaar publiceren we de samenvatting van dit onderzoek.

TIPS VOOR JONGE MANTELZORGERS

Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf ? Een paar tips:

 • Deel je zorg. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
 • Bespreek het op school. Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.
 • Geef aan wanneer het te veel is. Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp bij een vrijwilligersorganisatie.
 • Blijf leuke dingen doen. Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!
 • Zoek informatie. Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen

WEBSITES VOOR JONGE MANTELZORGERS:

 • Contact met andere jonge mantelzorgers
  Brusjes: Blog van Jel, voor alle Brussen
  Bikkels: Programma waarin andere jonge mantelzorgers vertellen.
   
 • Informatiewebsites
  Mindguide: voor brussen van iemand met een psychisch probleem
  Help mijn dierbare is verslaafd: Je dierbare is verslaafd. Wat kun je doen?
  Zorgvoorjeouders: Een informatie website gemaakt voor verschillende groepen jonge mantelzorgers: Marokkaans,  Turks, Creools, Hindoestaans, Chinees, Nederlands
  Kankerspoken: Deze site biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze site een bron van informatie.
  MSKidsweb: Informatie over MS voor jongeren.
 • Mantelzorg.nl :Informatie voor jonge mantelzorgers
   
 • Online hulp
  Jeugd GGZ: Wissel van gedachten met andere jongeren of een gespecialiseerde hulpverlener.
  Kopstoring: Kopstoring is een website voor jongeren die een vader of moeder met psychische of verslavingsproblemen hebben.
  Grip op je dip: Voor jongeren die al een tijdje niet zo lekker in hun vel zitten of soms net even iets teveel hebben meegemaakt
  Labyrint In Perspectief: voor jongeren met een ouder met psychische problemen.
Overlay sluiten

Download link

0 bestanden: 

Over

Zorgzaam Soest is een initiatief van de gemeente Soest en organisaties in Soest en Soesterberg.  Zorgzaam Soest gaat over zorg, welzijn en samenleven. Lees meer

Vraag of idee?

Ons kernteam werkt dagelijks aan Zorgzaam Soest en staat klaar voor uw vragen of suggesties voor verbetering. Laat het ons weten via het contactformulier

Community

Dé online community voor professionals en vrijwilligers verbonden aan organisaties die zich inzetten voor zorg, welzijn en samenleven in Soest, Soesterberg. Meld je nu aan.