Taken overnemen (respijtzorg)

Als u voor een ander zorgt is het belangrijk dat u de zorg af en toe even kunt overdragen. Zodat u niet overbelast raakt en ook tijd aan uw andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby’s kunt besteden.

Aanwezigheidszorg thuis

Een vrijwilliger aan huis

Er zijn veel vrijwilligersorganisaties in Soest en Soesterberg die voor enkele uren per keer taken van u kunnen overnemen. Als u klikt op handige adressen dan vindt u onder het kopje hulp van vrijwilligers een overzicht waar u vrijwilligers vindt. Heeft u hierbij hulp nodig bel dan de SWOS 035 – 6023681 of het Steunpunt Mantelzorg 035 60 93 411.

 

Handen in Huis is een landelijke organisatie en kan minimaal 3 nachten en 2 dagen taken van u overnemen. Soms krijgt u een vergoeding voor de diensten van Handen in Huis via uw aanvullende Zorgverzekering. U vindt zorgverzekeraars met mantelzorgregelingen via

http://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/mantelzorg.aspx

 

Er zijn diverse mogelijkheden om zorg en diensten aan huis te regelen tegen betaling van een uurtarief. Bijvoorbeeld voor bezoek aan artsen/ziekenhuis, boodschappen, slaapwachten of gezelschap, etc. Lees meer bij handige adressen.

 

Respijtzorg light

Groepsactiviteiten voor de zorgvrager:

Er zijn verschillende organisaties in Soest die groepsactiviteiten voor de zorgvrager bieden zonder Wmo indicatie.

MEE, 06 - 14580125, vriendenkringen voor mensen met autisme of licht verstandelijke beperking.

Stichting Balans of GGZ Centraal, 06 - 10320971 of06 - 50831072, activiteiten en/of eetclub voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

SWOS en Lyvore, 035 - 6023681 of 088 - 3560088, Buurtkamer voor mensen met een klein netwerk, lichte geheugenproblemen, NAH of een lichamelijke beperking.

Is de inzet van vrijwilligers en Respijtzorg light niet voldoende of past dit niet bij uw situatie? Dan kunt u met de gemeente in gesprek gaan om andere oplossingen te vinden, zoals dagbesteding of logeeropvang voor uw zorgvrager. Een afspraak maken met de gemeente over uw hulpvraag kan via de gemeente of 035 - 6093411, 8 weken van te voren aanvragen. 

Heeft uw zorgvrager een indicatie Wet langdurige zorg (Wlz)? MEE  helpt u bij het vinden en aanvragen van dagbesteding of logeeropvang Wlz, 030 - 2642222, wlz@mee-ugv.nl

 

Dagbesteding (Wmo)

Soms is het nodig om groepsactiviteiten in te zetten voor uw naaste. Om u te ontlasten maar ook om uw naaste te activeren. De gemeente denkt met u mee en beslist of dagbesteding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor u en uw zorgvrager passende respijtzorg is. Een afspraak maken met de gemeente over uw hulpvraag kan via de gemeente of 035 - 6093411, 8 weken van te voren aanvragen.

 

Logeren (Wmo)

Bij logeeropvang gaat de zorgvrager tijdelijke logeren, zodat de mantelzorgers tot rust kan komen of op vakantie kan gaan. Of als de mantelzorger voor een geplande opname naar het ziekenhuis moet. De gemeente denkt met u mee en beslist of logeren via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor u en uw zorgvrager passende respijtzorg is. Een afspraak maken met de gemeente over uw hulpvraag kan via de gemeente of 035 - 6093411, 8 weken van te voren aanvragen.

U vindt logeeropvang (Wmo) onder andere bij:

Lyvore, 088 - 3560088, www.lyvore.nl, voor mensen met dementie, lichamelijke beperking, Niet Aangeboren Hersensafwijking (NAH). Er zijn 2 logeerplekken in Molenschot in Soest.

King Arthur Groep, 035 - 2050950, www.kingarthurgroep.nl, voor mensen met dementie. Er zijn 6 logeerplekken in de Cederhorst, terrein Zon en Schild in Amersfoort.

Abrona, 088 - 2019911, www.abrona.nl, voor mensen met een verstandelijke beperking, Huis ter Heide, Sterrenberg.

Stichting Wielewaal, 088 -1224400,www.wielewaal.nl, logeerweekenden in een groep voor mensen in de leeftijd tot 35 jaar met ADHD, autisme of verstandelijke beperking. De locatie is de Stayokay Soest.

Heeft u vragen over logeeropvang voor kinderen tot 18 jaar? Neem dan contact op het Jeugdteam van de gemeente via 035 - 6093411.

Tijdelijk verzorging en verpleging

Het tijdelijk overnemen van verpleging/verzorging van uw naaste is soms nodig als u op vakantie gaat en uw naaste thuis blijft. Deze zorg maakt deel uit van uw basisverzekering. De zorgcoach van uw zorgverzekeraar kan u hierover informeren. 

 

Huishoudelijke hulp voor mantelzorgers

Gemeente Soest ondersteunt mantelzorgers door hen de huishoudelijke-hulptoelage (HHT) te bieden. Dat is het gebruik maken van een huishoudelijke hulp met korting omdat de gemeente mee betaalt. Informatie over voorwaarden en aanvragen vindt u op de pagina huishoudelijke hulp voor mantelzorgers van de gemeente Soest www.soest.nl/mantelzorg/huishoudelijke-hulp-voor-mantelzorgers/

 

 

Over

Zorgzaam Soest is een initiatief van de gemeente Soest en organisaties in Soest en Soesterberg.  Zorgzaam Soest gaat over zorg, welzijn en samenleven. Lees meer

Vraag of idee?

Ons kernteam werkt dagelijks aan Zorgzaam Soest en staat klaar voor uw vragen of suggesties voor verbetering. Laat het ons weten via het contactformulier

Community

Dé online community voor professionals en vrijwilligers verbonden aan organisaties die zich inzetten voor zorg, welzijn en samenleven in Soest, Soesterberg. Meld je nu aan.