Mantelzorg en wonen

Mantelzorgwoning

Wilt u als mantelzorger dichter wonen bij de persoon die u verzorgt? Dan kunt u een mantelzorgwoning bij of aan uw huis laten bouwen. Daar is geen vergunning voor nodig. Wel gelden er een aantal regels en voorwaarden. 
 

Aantoonbare mantelzorgrelatie

Om naast of in een mantelzorgwoning te mogen wonen, moet er sprake zijn van een aantoonbare mantelzorgrelatie. Deze relatie kan worden aangetoond door een klantregisseur Sociaal Domein van de gemeente Soest op het moment dat er al een plan van aanpak is gemaakt (in verband met de indicatie van een Wmo-voorziening).

Ligt er nog geen plan van aanpak? Dan kunt u een verklaring vragen over de mantelzorgrelatie aan het Steunpunt Mantelzorg Soest, een huisarts, wijkverpleegkundige of andere deskundige persoon of instantie.

De verklaring van uw mantelzorgrelatie stuurt u naar de gemeente Soest via steunpuntmantelzorg@soest.nl t.a.v. het Steunpunt Mantelzorg.
 

Vergunningsvrij bouwen

De mantelzorgwoning moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk. Om er zeker van te zijn dat uw bouwplannen vergunningsvrij zijn kunt u een afspraak maken met de gemeente om u te laten informeren over het bestemmingsplan en de vergunningsvrije regeling. U kunt het bestemmingsplan ook online inzien. Om te controleren of een bouwwerk vergunningsvrij is, kunt u ook de vergunningscheck doen via het Omgevingsloket.
 

Regels bebouwing en bewoning

Ook aan het gebouw zelf en aan de bewoning zijn regels gebonden. De woning moet bijvoorbeeld voldoen aan het Bouwbesluit 2012. En alleen de begane grondvloer van de vrijstaande mantelzorgwoning mag gebruikt worden als leefruimte. Het complete overzicht van alle voorwaarden en regels vindt u via Mezzo en Rijksoverheid.

Over

Zorgzaam Soest is een initiatief van de gemeente Soest en organisaties in Soest en Soesterberg.  Zorgzaam Soest gaat over zorg, welzijn en samenleven. Lees meer

Vraag of idee?

Ons kernteam werkt dagelijks aan Zorgzaam Soest en staat klaar voor uw vragen of suggesties voor verbetering. Laat het ons weten via het contactformulier

Community

Dé online community voor professionals en vrijwilligers verbonden aan organisaties die zich inzetten voor zorg, welzijn en samenleven in Soest, Soesterberg. Meld je nu aan.

 

 

Cookie settings